Prevare vredne 600$? Lažni ICO “white paper” so tarča pregledov na kitajskem

V kolikor vam ICO še ni znan, preberite kaj točno je ICO in kako deluje.

Samo nekaj mesecev po tem, ko je Kitajska vlada zaustavila ICO (initial coin offering), se profesionalni pisci teh white paperjev še vedno ponujajo interesentom z obljubo, da jim po potrebi spišejo tudi “white paper” s čisto izmišljenimi podatki.

Kitajska ljudska banka je ukinila domače ICO ponudbe septembra 2017. Še vedno pa iskanja po internetu z uporabo ključnih besed kot so “ICO”, “blockchain”, ali “whitepaper” prikažejo na ducate rezultatov na Alibabini Taobao platformi za Kitajski trg, ki družbe ponujajo pisanje ICO white paperejv, oblikovanje strani in “svetovanje” za zbiranje sredstev.

Glede na podatke v poročilu kitajskih Bejing News, so nekatere teh storitev že bile vpletene v vprašljive ICO projekte in sicer tako, da so proizvedle kritične ampak lažne informacije za white paper določenih projektov.

Ena izmed medijskih agencij v lasti vlade je podala tajno poročilo ob pogovoru s “podporo strankam” enega izmed teh ponudnikov, kjer so razkrili sledeče: “Pisanje ICO whitepaperja stane 600$ in pomagajo tudi tistim, ki želijo uporabiti izmišljene trditve o verodostojnosti njihovih projektov”.

“Lahko ponaredimo izobrazbo in poklicne oziroma profesionalne izkušnje teh ICO skupin. Harvard, Yale, Stanford, Cambridge, Apple, Google… kar želite. In poskrbimo tudi, da profilna slika članov teh izmišljenih oseb ni najdena na interentu, kar zagotavlja nesledljivost”, je medijski agenciji sporočil ponudnik storitve.

To poročilo označuje nadaljevanje nadzora kitajske vlade. Njihovi mediji v državni lasti pa še naprej prevzemajo kripto valutno poslovanje in ICO, ki še vedno ostaja zelo aktivno med kitajskimi vlagatelji, ampak sedaj bolj preko neposrednih kanalov, kot so jih uporabljali pred prepovedjo.

Novice so prišli šele dan po tem, ko je državna novinska agencija Xinhua news začela raziskovati trgovanje brez posredništva in ICO-te, ki so na voljo kitajskim prebivalcem, kateri so vzpostavili svoje projekte čez mejo.

Če vas zanima nakup ali prodaja kripto valut, ali pa se želite samo dodatno izobraziti o kripto svetu, obiščite kriptomat.io, kjer imate vse informacije o kriptu v slovenskem jeziku.

Dodaj odgovor

Back to Top