Uspeh na spletu ne bo poceni

Spletno poslovanje ponuja velik potencial in z obljubami velikih zaslužkov premami mnoge, ki se nadejajo hitrega uspeha. A to ne bo poceni ali enostavno, kot se na prvi pogled morda zdi – seveda, obstaja možnost viralnega uspeha ali kakšne druge velike sreče, a če se zanašamo na to, bo verjetno boljša izbira loterija. Za uspeh na spletu pa je še vedno potrebna izdelava spletnih strani, cenik za to bo že marsikoga odvrnil od namere po hitremu zaslužku, nato pa pridejo v poštev še razne dolgoročne naloge, na primer spletna optimizacija, ki prav tako prinašajo določene stroške.

Najbolj izrazita storitev pri spletnem nastopu je izdelava spletnih strani, cenik za to storitev je najbolj relevanten oris začetnih stroškov. V nekaterih primerih je možno spletišče postaviti z minimalnimi stroški, nenazadnje so nam kar brezplačno na voljo sistemi za upravljanje spletnih vsebin. A večinoma to ni prava izbira, potrebovali bomo prilagojen sistem z dodatnimi funkcionalnostmi, ki ga bo treba posebej razviti. To hitro vodi do visokih stroškov, po katerih je včasih znana izdelava spletnih strani – cenik hitro doseže tisoč evrov, to mejo pa prav tako hitro presežemo, če imamo nekoliko večje ambicije in želimo že v izhodišču nastopiti z vrhunskim spletiščem.

Dolgoročni stroški

Ko postavimo spletno stran, si sicer lahko nekoliko oddahnemo in glavnino začetnih stroškov pustimo za sabo. A kmalu pridejo na vrsto dodatne storitve, ki jih bo treba plačati. Ena teh je spletna optimizacija, ki podobno kot izdelava spletnih strani ponuja brezplačne opcije, a se bistveno bolje obnese, če za profesionalno izvedbo plačamo strokovnjaka. Spletna optimizacija se opravlja dolgoročno, tako da se stroškom ne bo moč izogniti. Pomislimo še na vzdrževanje spletne strani, morebitne prenove in nadgradnje, pa tudi na tekoče stroške s spletnim gostovanjem in domeno, vse to se lahko nabere kljub relativno nizkim zneskom. 

Dodaj odgovor

Back to Top